Поїздка до Арабських Еміратів

Ми провели в ОАЕ тиждень, з них п’ять днів з самого ранку і до пізнього вечора були зайняті екскурсіями. Всі вони були цікавими, але дві запам’яталися більше за інших.

Поїздка в мечеть шейха Зіяда і відвідування виставки килимів. Нам пощастило – гід, що супроводжував нас, 15 років проживав в Еміратах і зумів розповісти безліч цікавих речей! Ми заслухались його і коли побачили у вікні автобуса білі куполи, які, здавалося, парять над землею, здивувалися, як непомітно минув час. Гід перевірив, як ми одягнені, бо в мечеть не пускають людей в зухвалому одязі, з голими руками і ногами. У жінок обов’язково повинні бути покриті голови. Гід розповів, що раніше при вході можна було взяти і одягнути абаю – довгу закриту накидку, а після екскурсії здати назад. Але після того, як в країну дозволили в’їзд китайським туристам, через короткий час виявили, що половина накидок відсутня і лавочку прикрили.

При вході у двір мечеті стоїть службовець і попереджає про сходинці. Це робиться тому, що туристи, розкривши роти при вигляді неземної краси, не дивляться під ноги. Казково прекрасний двір, де на білих плитах викладені різнокольорові квіти, водойми, в яких настільки прозора вода, що її не видно. Хмари білих куполів, приглушені голоси туристів і відчуття спокою – ось що залишилося в пам’яті від перших хвилин.

Перед входом в саму мечеть стоять довгі невисокі стелажі з полицями. Це для взуття, яку необхідно зняти. Всі стіни в мечеті прикрашені квітами – інкрустаціями з напівкоштовних каменів. На вітражах теж зображені квіти. На килимі, який покриває підлогу теж квіткові візерунки. Гід пояснив нам, що по Корану, мусульманський рай потопає у квітах, а мечеть – символ раю.

Ми довго ходили по мечеті з відкритими ротами. Милувалися величезними люстрами, прикрашеними справжніми дорогоцінними каменями, дивилися на годинник, який показує час всіх часових поясів, затрималися біля місця, де молиться король Саудівської Аравії, коли приїжджає в Емірати.

За порадою гіда відвідали могилу шейха Зіяда і загадали бажання. Вважається, що бажання, загадані в цьому священному місці обов’язково збудуться!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *