Стокгольм – маленький острів

Стокгольм — найбільше місто Швеції, розташоване на 14 островах, омивається з одного боку озером Меларен, а з іншого – Балтійським морем. Місто потопає в зелені парків і скверів.

Це відкрите, чисте й привітне місто. Місто відоме унікальним шведським дизайном, що виявляється в архітектурі, моді, інтер’єрі та навіть гастрономії. Тож не знехтуйте можливістю поринути в чарівний шарм портового міста.

Історія:

Перша частина назви “сток” означає колода, друга “холм” — маленький острів. У 1187 році на місці рибальського поселення на острові Стадсхольмен з’явилися перші споруди. Перша згадка про місто належить до 1252 року. Місто було засноване родоначальником династії Фолькунгів — Ярлом Біргером для оборони Швеції з боку Балтійського моря. Завдяки вдалому розташуванню місто почало активно розвиватися, за рахунок торгівлі з Любеком та іншими містами.

Місту довелося пережити кілька повстань, після чого Густав Власа став королем Швеції, і шведам повернулися ключові позиції в управлінні містом.

У XVII столітті Швеція стала однією з наймогутніших держав у Європі, а в XVII столітті Стокгольм став одним із найбагатших міст в Європі та найрозвиненішим містом Скандинавії. Місто пережило страшну чуму й занепад у зв’язку з активним розвитком інших міст. У другій половині XIX століття Стокгольм відновлює свою економіку й починає рости.

1912 року в Стокгольмі відбулися літні Олімпійські ігри. У другій половині XX століття Стокгольм став сучасним і технологічно розвиненим містом.

Із 1901 року в Стокгольмі щорічно проводяться церемонії нагородження нобелівських лауреатів.

Розваги:

Стокгольм визнаний одним із найкреативніших гастрономічних центрів Європи, тож не пропустіть шансу скуштувати щось нове. При цьому поїсти можна за прийнятну ціну майже в будь-якому куточку міста, адже власники ресторанів і шеф-кухарі намагаються здивувати кожного гостя.

Скрізь у місті ви побачите безліч ресторанів, кафе й пабів на будь-який смак, вік і музичні вподобання. На перший погляд скромні й чемні шведи насправді дуже люблять повеселитися й відпочити в колі друзів. Багато клубів відкриті до 5 ранку. У нових районах Стокгольма ви побачите модне, молодіжне, нічне життя. Особливо слід відзначити район Стуреплан. Удень тут чудове місце для шопінгу — справжній центр вишуканості, моди й дизайну. Після шопінгу можна пообідати в знаменитих кафе East і Sturecompagniet, де найчастіше можна зустріти найяскравіших модниць і модників. Та по-справжньому сяє кольорами Стуреплан уночі: відкривають двері численні заклади, де збирається богема столиці. Тож, якщо ви хочете, щоб вас помітили в Стокгольмі, побувайте на Стуреплані.

Пам’ятки:

Щоб комфортно ознайомитися з містом, можна проїхатися автобусом Stockholm Sightseeing або корабликом – і побачити місто з іншого ракурсу. Хоча майже всі визначні пам’ятки розташовані неподалік одна від одної, а гуляючи пішки, ви напевно побачите щось, що варте уваги.

У центрі Стокгольма знаходяться Старе місто (Gamla Stan) і Лицарський острів (Riddarholmen), які збереглися ще з середньовіччя, а Королівський палац є офіційною резиденцією глави держави – короля та одним із найбільших діючих палаців у світі. Не пропустіть також зміну караулу біля королівського палацу. Символ шведської столиці та одна з головних визначних пам’яток — Стокгольмська ратуша.

Крім того, огляньте Дворянське зібрання — історична будівля в стилі класицизму, будинок Стокгольмської фондової біржі, Катарінахіссен (ліфт Катаріни) — підйомник з оглядовим майданчиком у районі Седермальм.

Королівська скарбниця Ліврусткаммарен — найстаріший музей у Швеції, розташований у Королівському палаці Стокгольма, де зібрано безліч експонатів, пов’язаних зі шведською військовою історією та монархією.

Етнографічний комплекс Скансен — музей-село просто неба, розташований на острові Юргорден.

Скугсчюркогорден (Лісове кладовище) — цвинтар, розташований у південній частині Стокгольма, а також церква Святого Миколая та Юнібаккен — дитячий культурно-розважальний центр, Музей казок, розташований на острові Юргорден.

У Музеї сучасного мистецтва (Moderna museet) знаходиться одна з найкращих колекцій мистецтва XX століття. У Національному музеї (Nationalmuseum) є колекція скандинавського та європейського живопису та скульптури.

Музей “Васа” (Vasamuseet) з королівським бойовим кораблем “Васа”, який затонув у 1628 р. у центрі Стокгольма під час свого першого виходу в море.

Королівський драматичний театр (Kungliga Dramatiska teatern) і Королівський оперний театр (Kungliga Operan).

Особливу увагу варто приділити палацовому комплексу Дроттнінгхольм, розташованому на острові Лові посеред озера Меларен. Там же знаходиться невеличкий палац — Китайський павільйон.

Крім того, варто проїхатися в стокгольмському метро та оглянути різноманітні скульптури, мозаїку, картини, інсталяції, написи й барельєфи на стінах станцій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *